Opleiding tot Virtual Assistant, welke kies je

Een opleiding tot Virtual Assistant, welke kies je?

Welke opleiding tot Virtual Assistant past het beste bij jou?

Een opleiding tot Virtual Assistant, welke kies je? Er zijn tientallen mogelijkheden voor het volgen van een opleiding tot Virtual Assistant. De ene opleiding / training is nog uitgebreider dan de ander. En met prijzen variërend van € 1000,- tot zelfs ruim € 7000,- is ook dat een enorm verschil. Welke opleiding / training moet je nu kiezen? Je ziet door de bomen het bos niet meer en dat begrijp ik helemaal! Daarom ga ik je hieronder op weg helpen bij het maken van de beste keuze voor jou en jouw specifieke situatie.

De keuze is reuze, welke opleiding tot Virtual Assistant kies je?

Allereerst wil ik even benoemen dat ik ook een VA training aanbied, wellicht wist je dat al. ‘Wij van WC eend adviseren WC eend’, denk je nu wellicht 😉 In dit artikel geef ik je tips mee waar je op kunt letten tijdens jouw keuze voor een VA training en ik beloof dat ik dit zo onafhankelijk mogelijk doe. Ooit heb ik namelijk ook in jouw schoenen gestaan, dus ik begrijp goed wat er nu voor gedachten door je heen kunnen gaan. Destijds heb ik gekozen voor een bepaalde VA training, alleen was de keuze toen nog niet reuze. Inmiddels wel, dus neem lekker de tijd en ruimte om alle opties goed af te wegen.

VA opleiding of VA training

Eigenlijk is er geen verschil tussen een VA opleiding of VA training, het is enkel een andere benaming. Wat goed is om te weten, het vak Virtual Assistant is een vrij beroep. Je hebt officieel geen VA opleiding / VA training nodig, in principe kan je direct starten. Het is alleen in veel gevallen wel handig, want je leert enorm veel en hoeft zelf niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat scheelt jou dus ontzettend veel tijd en uiteindelijk is tijd ook geld. Ook goed om te weten, de term VA opleiding klinkt misschien officiëler, maar een VA training is dus ook ook even waardevol. In beide gevallen ontvang je geen officiële diploma.

In groepsverband of individueel

Een belangrijk onderdeel voor jouw keuze is de vorm waarin je de opleiding / training kunt volgen. Vind je het fijn om dit in groepsverband te doen? Of juist individueel? De voordelen van in groepsverband is natuurlijk het groepsgevoel, je doet het samen en gaat (ongeveer) tegelijk op. In groepssessies kan je lekker sparren en input van anderen meenemen in jouw ondernemersreis. Soms zitten er ook live dagen bij, dus dit kan een voordeel zijn als je houdt van live netwerken. Het kan ook zijn dat je juist liever een VA training individueel volgt, omdat je het heerlijk vindt om op jezelf te zijn en zelfstandig te leren. Dat is vooral ook handig als je lekker op je eigen tempo alles wilt doorlopen en in je werk ook graag zelfstandig werkt. In veel gevallen kan je altijd nog een bijbehorende community met (startende) VA’s opzoeken als je er behoefte aan hebt.

Persoonlijke aandacht bij jouw ondernemersreis

Bij sommige VA opleidingen kan je ook kiezen voor persoonlijke aandacht, vaak krijg je dan 1-op-1 sessies gedurende het traject. In die sessies kan je dieper ingaan op onderwerpen waar jij extra begeleiding bij wilt. Bij kleinschaligere VA trainingen kan je soms ook kiezen voor persoonlijke begeleiding tussendoor, dus dan mag je altijd eventuele vragen stellen en krijg je daar snel antwoord van de VA trainer. Dat is vooral fijn als ondernemen nog helemaal nieuw is voor je en je graag snel wilt doorpakken. Bij grotere (groeps)trainingen heb je die persoonlijke begeleiding vaak niet of moet je soms even wachten tot de Q&A ronde. Vraag jezelf dus af hoeveel persoonlijke begeleiding jij fijn zou vinden. En natuurlijk hoeveel extra jij daarvoor over zou hebben, want 1:1 aandacht is meestal duurder dan zelfstandig of in groepsverband.

Wat wil je leren als startend Virtual Assistant?

Een heel belangrijk onderdeel van een VA opleiding is de inhoud: wat leer je écht? En wat wil je leren? Kijk goed wat de inhoud van de training is, krijg je de basis uitgelegd? Of wordt er ook dieper ingegaan op de inhoud, zoals online tools en systemen die je kunt gebruiken in je werk als VA. Maar ook de praktische informatie van het starten en werken als VA is enorm belangrijk. Anders heb je straks je eerste opdracht en weet je wellicht nog niet precies hoe je alles moet doen. En over die eerste opdracht gesproken, bekijk ook goed of je ‘algemene’ uitleg krijgt over het vinden van klanten of echt duidelijke strategieën die je kunt toepassen op jouw manier.

Grotere organisatie of actieve VA in het werkveld

Er zijn een aantal grotere organisaties die VA opleidingen verzorgen. Dan zijn er vaak ook meerdere contactpersonen en begeleiders van sessies. Het voordeel daarvan is dat alles groots wordt aangepakt en er veel naamsbekenheid is. Tegelijkertijd kan dat ook een nadeel zijn, want het voelt vaak wat massaal en onpersoonlijk. De kleinschalige VA trainers werken vaak zelf nog actief als VA, het voordeel daarvan is dat ze precies weten wat er speelt en wat de nieuwste ontwikkelingen in VA land zijn. Ook zijn de trainingen van kleinschalige VA trainers vaak praktischer, omdat ze precies weten hoe het werken als VA eraan toe gaat. Denk aan het aantrekken van klanten, kennismakingsgesprekken voeren en een samenwerking op afstand voorbereiden en in goede banen leiden. Én ze krijgen vaak zelf nog opdrachtaanvragen binnen die ze kunnen matchen met de vrouwen die bij hen een training volgen. Zo’n database of matching service is er vaak ook wel bij de grotere organisaties, maar dan is de vraag van deelnemende VA’s ook veel groter.

Wat vind jij belangrijk bij jouw keuze voor een VA opleiding?

Terug naar de vraag: een opleiding tot Virtual Assistant, maar welke kies je? Zoals je ziet komen VA opleidingen / VA trainingen in alle soorten en maten. Ik vind het juist goed dat er zoveel verschillen zijn, want dat betekent dat iedereen een VA opleiding / VA training kan uitkiezen die goed voelt en past bij de persoonlijke wensen. Het een is niet slechter of beter, het is simpelweg anders. Waar het om gaat is: wat vind jíj fijn? Waar heb jij behoefte aan? Is dat een groepstraining, individuele training of een beetje van allebei? Wil je tussendoor snel vragen kunnen stellen of wacht je geduldig op een Q&A met de groep? Leer je liever van een grotere organisatie of juist van iemand die nu nog actief is als VA? Of volg je het liever helemaal zelfstandig in een online leeromgeving?

Op zoek naar praktisch en persoonlijk?

Oké, ik heb mij lang ingehouden en ben zo lang mogelijk onafhankelijk gebleven 😉 Maar nu wil ik je natuurlijk ook nog even het volgende meegeven: als je op zoek bent naar een praktische én persoonlijke VA training waarbij je alles leert van een ervaren VA die nog steeds actief is, dan ben je bij mij aan het goede adres! Lees dan zeker even de informatie over mijn training Droomleven als VA.

Ik zorg ervoor dat jij alle tools in handen hebt om jouw eigen succesvolle bedrijf te starten als Virtual Assistant! In 3 maanden leer je alles wat je moet weten, onder andere hoe je een bedrijf start, wat je daarvoor allemaal regelt, hoe je klanten aantrekt, hoe je online op afstand werkt en welke tools je daarbij gebruikt. En heel belangrijk, we gaan aan het werk met jouw ondernemersmindset!I

Je ontvangt toegang tot de online leeromgeving met 12 modules met daarin mijn persoonlijke video’s, werkboeken en checklists. Kortom ik lees je alle kennis, tools en strategieën waardoor ik binnen 5 maanden vol zat met opdrachten! Zo gaan we samen jouw droomleven creëren vol werkplezier, voldoening en vrijheid, zodat je afscheid kunt nemen van jouw baan in loondienst. Geheel op jouw tempo uiteraard!

Je kunt kiezen voor de training Droomleven als VA die je zelfstandig volgt, of je kiest ook voor de upgrade met mijn groepsbegeleiding. Elk voorjaar en najaar starten we weer met een nieuwe groep waarbij we meerdere Zoomsessies en online community begeleidingsmomenten hebben waarbij je mij ALLES mag vragen! Zowel, praktische, strategische als persoonlijke vragen! 

Hier lees je meer over de training Droomleven als VA.

Gratis Masterclass

Ben je nog helemaal aan het begin van jouw zoektocht of het VA vak wellicht iets voor jou zou kunnen zijn? Bekijk dan zeker mijn gratis Masterclass ‘In 8 stappen naar jouw Droomleven als VA’, daarin leer je alles over het mooie VA vak en de eventuele eerste stappen die je kunt zetten.

Volgende stap: De VA Ontdekkingsreis

Ben je al een stapje verder in jouw beslissingsproces of heb je de Masterclass al bekeken? Dan is de 5-daagse VA Ontdekkingsreis zeker interessant voor jou! Daarin ontdek je in 5 dagen alles over het VA vak op een dieper level en kom je elke dag (middels een korte video en verdiepende vragen in een werkboek) steeds meer achter het antwoord op de vraag of het VA vak ook iets voor jou zou kunnen zijn!

Ben jij klaar voor die volgende stap? Je bent super welkom! Op naar een leven op jouw voorwaarden!