Van secretaresse naar zelfstandig VA

Van secretaresse naar zelfstandig VA

Hoe maak je de stap van secretaresse naar zelfstandig VA?

Je werkt nu als secretaresse en wilt graag de overstap maken naar zelfstandig VA, oftewel Virtual Assistant. Maar waar begin je? In dit artikel help ik je op weg! Misschien heb je tijdens de corona periode een beetje geproefd van de vrijheid die het brengt als je vanuit huis werkt. Of misschien denk je al langer over voor jezelf beginnen. Hoe dan ook, je bent toe aan meer vrijheid en zelfstandigheid! Dus op van secretaresse naar zelfstandig VA!

En even voor de duidelijkheid, dit geldt natuurlijk ook voor jou als je nu directiesecretaresse, managementassistente of office manager bent.

Wat is een Virtual Assistant precies?

Misschien is het VA vak nog maar net op jouw pad gekomen, daarom beginnen we bij het begin. Een Virtual Assistant is een zelfstandig ondernemer die andere ondernemers op afstand ondersteunt bij allerlei werkzaamheden. Dat kunnen uitvoerende werkzaamheden zijn, maar ook meedenken op strategisch niveau en in veel gevallen is de Virtual Assistant echt de rechterhand van de ondernemer. Je voert uit, denkt mee, denkt vooruit en lost problemen op voordat de ander ze ziet.

Dit doe je als VA vaak voor meerdere ondernemers tegelijk, bijvoorbeeld:
– 4 uur per week voor opdrachtgever 1
– 6 uur per week voor opdrachtgever 2
– 10 uur per week voor opdrachtgever 3

Je werkt op afstand, vaak vanuit jouw eigen huis. Of als dat jouw droom is, vanaf de andere kant van de wereld 😉 Je werkt namelijk locatieonafhankelijk. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en een internetverbinding.

Benieuwd welke type VA’s er zijn en wat voor werkzaamheden je als VA kunt doen? Lees dan ook even mijn blog ‘Wat doet een Virtual Assistant?’

Waarom de stap van secretaresse naar zelfstandig VA?

Waarom zou je de stap maken van secretaresse naar VA? Allereerst is Virtual Assistant echt het beroep van de toekomst. Het staat zelfs op plek 21 van meest toekomstbestendige beroepen volgens NationaleBeroepengids.nl.  We werken tegenwoordig steeds meer online en vanuit huis. En daar past het VA vak perfect bij! Je bereidt je dus alvast voor op de toekomst door nu de overstap te maken naar het VA vak. Er komen ook steeds meer start-ups, waardoor de vraag naar flexibele medewerkers steeds meer toeneemt. Als VA beweeg je flexibel mee met je opdrachtgevers. Je neemt de rol aan van uitvoerder en sparringpartner van de opdrachtgever. Het is een heel breed vak met veel afwisseling in werkzaamheden én veel voldoening. En het mooiste is dat jij zelf de werkzaamheden kiest die jij het leukste vindt. Zo doe je alleen taken waar je écht blij van wordt!

En weet je wat zo fijn is? De opdrachtgevers waar je mee werkt zijn oprecht blij met jouw hulp, omdat ze vaak net wat handen tekort komen en jij dan de reddende engel bent! Vaak zijn ze zelf bijvoorbeeld niet goed in bepaalde taken of hebben ze hier geen tijd voor, daar kom jij om de hoek kijken.

Kortom, je bereidt je goed voor op de toekomst en creëert tegelijkertijd een leven op jouw voorwaarden met veel afwisseling, werkplezier, voldoening en vrijheid!

De voordelen van werken als zelfstandig VA

Hierboven hadden we het al even over een aantal voordelen van werken als VA, zoals meer afwisseling, werkplezier en voldoening. Maar het allergrootste voordeel is toch wel meer vrijheid! Als VA bepaal jij namelijk helemaal zelf waar, wanneer en met wie jij werkt. Jij bepaalt jouw werktijden, bijvoorbeeld onder schooltijd als je kinderen hebt. Of juist ‘s middags en ‘s avonds als je jouw ochtend liever rustig opstart en bijvoorbeeld eerst wilt sporten. Daarnaast bied je alleen diensten aan die écht bij jou passen en waar je heel blij van wordt. Dat kunnen werkzaamheden zijn die je al goed kunt, maar je kunt je ook verdiepen in nieuwe werkzaamheden en die toevoegen aan je aanbod. En tot slot werk je natuurlijk alleen samen met mensen waar je graag mee samenwerkt en waar je veel energie van krijgt. Weg met die energieslurpende collega’s, die laten we achter in loondienst 😉

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden, als VA verdien je ook nog eens goed. Gemiddeld meer dan een secretaresse in loondienst. Als Virtual Assistant is je uurtarief € 45,- á € 55,- excl. BTW (afhankelijk van je ervaring en type werkzaamheden).

Hoe switch je van secretaresse naar VA?

Terug naar de vraag ‘Hoe maak je de stap van secretaresse naar VA?’. Het mooie aan het VA vak is: je hebt niet veel nodig om te beginnen, vooral jezelf! Het is een vrij beroep, dus iedereen kan Virtual Assistant worden. Als je graag mensen helpt en het leuk vindt om te ontzorgen, plannen en organiseren (en die kans is groot als je nu secretaresse bent ;)) dan heb je al 70% in huis om te kunnen beginnen als Virtual Assistant! Je hebt qua investeringen enkel een laptop met internetverbinding nodig. Je loopt geen grote financiële risico’s en hebt geen huur- of voorraadkosten. Je kunt het dus ook rustig opstarten naast je baan in loondienst en zo rustig op- en afbouwen.

En het tweede mooie punt is: de overige benodigde 30% kan je leren! Niemand wordt geboren met alle kennis, maar je kunt alles leren. Zolang je maar echt wilt en er voldoende tijd en energie in stopt. Wat houdt die overige 30% dan allemaal in? Ik heb een aantal punten op een rij gezet die je nog kunt leren of (verder) ontwikkelen:

 • (online) zichtbaarheid
 • (online) marketing
 • (online) netwerken
 • personal branding & positionering
 • strategie voor het vinden van klanten (en nog belangrijker, klanten aantrekken)
 • online tools die je gebruikt als Virtual Assistant (voor jezelf en je klanten)
 • zelf het overzicht behouden als je voor meerdere klanten werkt

Dit is een opsomming van een aantal belangrijke onderdelen om succesvol te worden als Virtual Assistant. Want iedereen kan zich natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een bedrijf starten, maar dan ben je er nog niet. Dan begint het mooie avontuur als zelfstandig VA pas! Geen zorgen, dit hoef je niet alleen te doen, ik help je graag bij de transformatie van secretaresse naar zelfstandig VA met mijn training Droomleven als VA.

Wil je ook starten als Virtual Assistant?

Ben jij klaar voor de stap van secretaresse naar zelfstandig VA? Hopelijk ben je na het lezen van bovenstaande tekst heel enthousiast geworden over werken als VA. Het is namelijk echt prachtig werk! Als zelfstandig VA draait het echt om jou, waar word jij blij van? Hoe wil jij jouw leven inrichten op jouw voorwaarden? En hoe ga jij jouw unieke talenten inzetten om anderen te helpen?

Nog even kort op een rij:

 • Als Virtual Assistant werk je online, waar en wanneer jij wilt
 • Je doet alleen nog werk waar je enorm blij van wordt
 • Je hebt enorm veel afwisseling en blijft jezelf continue ontwikkelen
 • Je gaat minder werken, maar meer verdienen
 • Je wordt oprecht gewaardeerd voor wie je bent en wat je doet
 • Je hebt meer tijd voor jezelf (en je gezin)

Gratis Masterclass over starten als VA

Als jij erover denkt om de stap te maken van secretaresse naar zelfstandig VA, dan is mijn gratis Masterclass ‘In 8 stappen naar jouw droomleven als Virtual Assistant’ voor jou!

Wat kun je verwachten van de Masterclass?

Tijdens de masterclass vertel ik jou alles over het VA vak en 8 belangrijke stappen om jouw droomleven als Virtual Assistant te beginnen.

Nog nooit eerder gaf ik zoveel waardevolle informatie gratis weg, zoals:

 • manieren om klanten te vinden als VA
 • online tools die je kunt gebruiken voor je toekomstige klanten
 • tips over online zichtbaarheid
 • een paar essentiële mindset tips om een succesvol VA bedrijf te creëren

Na deze masterclass kan jij concrete plannen maken voor de start van jouw eigen bedrijf als Virtual Assistant!

Schrijf je nu gratis in en ontvang direct de link naar de masterclass in je mail.