Virtual Assistant worden

Virtual Assistant worden? Dat doe je zo!

Virtual Assistant worden, hoe doe je dat?

Wat leuk dat je je aan het verdiepen bent in hoe jij Virtual Assistant kunt worden! Ik ben sinds 2019 Virtual Assistant en nog elke dag dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen. Ik heb eindelijk, na jaren in loondienst, mijn grote passie gevonden! En het kwam precies op het juiste moment, toen ik niets meer kon vanwege jarenlange chronische pijn aan mijn bekken en rug sinds mijn bevalling. Toen werd pijnlijk duidelijk dat ik mijn normale werk op kantoor niet meer kon uitvoeren.

Maar wat kon ik dan wel? Mijn hoofd deed het gelukkig nog wel en ik wilde dolgraag weer werken! Zelfstandig en onafhankelijk zijn, weer voldoening ervaren en anderen helpen. Alle puzzelstukjes vielen op zijn plek toen ik hoorde wat een Virtual Assistant doet én vooral hoe ze het doet: vanuit huis met veel vrijheid om je eigen werktijden in te delen. YES, dit was mijn roeping!

Klinkt dit als muziek in je oren? In dit artikel vertel ik je hoe jij ook Virtual Assistant kunt worden!

Wat heb je nodig om Virtual Assistant te worden?

Dat is het mooie aan het VA vak: je hebt niet veel nodig om te beginnen, vooral jezelf! Het is een vrij beroep, dus iedereen kan Virtual Assistant worden. Als je graag mensen helpt en het leuk vindt om te ontzorgen, regelen, plannen en organiseren, dan heb je al 70% in huis om te kunnen beginnen als Virtual Assistant! Maar ook als je juist creatief bent of technisch kun je ook VA worden. Er zijn namelijk zoveel verschillende type Virtual Assistants, dat er altijd wel een past bij jou en wat jij kan.

En het tweede mooie punt is: die andere benodigde 30% kun je leren! Niemand wordt geboren met alle kennis, maar je kunt alles leren. Zolang je maar echt wilt en er voldoende tijd en energie in stopt. Ook doorzettingsvermogen is dus een belangrijk onderdeel voor een succesvol VA bedrijf, want ondernemen gaat soms met ups en downs (zoals alles eigenlijk in het leven). Dan is het belangrijk om met de juiste mindset door te blijven gaan en positief te blijven.

Wat houdt die overige 30% dan allemaal in? Ik heb een aantal punten die je nog kunt leren of ontwikkelen voor je op een rij gezet.

Dit kun je leren om een goede Virtual Assistant te worden

  • (online) zichtbaarheid
  • (online) marketing
  • (online) netwerken
  • personal branding & positionering
  • strategie voor het vinden van klanten (en nog belangrijker, klanten naar jou laten komen)
  • online tools die je gebruikt als Virtual Assistant (voor jezelf en je klanten)
  • zelf het overzicht behouden als je voor meerdere klanten werkt

Dit is een opsomming van een aantal, in mijn ogen, belangrijke onderdelen om succesvol te zijn als Virtual Assistant. Want iedereen kan zich natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een bedrijf starten, maar een succesvol bedrijf komt je niet aanwaaien. Daarvoor heb je zelf een aantal belangrijke stappen te zetten.

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Ik help je graag op weg!

“Oké, je hebt m’n aandacht, maar waar begin ik?”

Als jij er vol voor wilt gaan en ook hebt besloten om Virtual Assistant te worden, dan zijn er tig VA trainingen waar je uit kunt kiezen. Mijn advies is om ze eens rustig te bekijken en goed te voelen wat bij jou past. Maar is een VA training dan écht nodig hoor ik je denken 😉 Het is zeker geen vereiste, nogmaals het is een vrij beroep. Als je echter een goede (droom)start wilt maken dan kan ik je wel echt een training en begeleiding adviseren. Er komt zoveel kijken bij ondernemen.

Een training is nu wellicht een investering voor je, zowel qua geld als tijd, maar dit verdien je later zeker terug met alle kennis en waarde die je ervoor terugkrijgt. Je hoeft immers niet zelf opnieuw het wiel uit te vinden én omdat je een concreet praktisch stappenplan krijgt, is de kans op perfectionisme en uitstelgedrag ook nog eens veel kleiner!

Veel van bovengenoemde punten zoals online zichtbaarheid, personal branding en online tools die je gebruikt als Virtual Assistant vind je wel terug in de meeste online trainingen tot Virtual Assistant. Het wordt echter interessanter als we het hebben over een succesvolle strategie voor het vinden en aantrekken van klanten. Ik heb mijn eigen succesvolle strategie ontwikkeld en dat bleek geen vanzelfsprekendheid als ik afga op de vele berichten die ik ontving van vrouwen die elders een training volgde.

Ook persoonlijke uitgebreide praktische informatie zijn geen standaard onderdelen van een opleiding tot Virtual Assistant. Dus bepaal voor jezelf: wat vind jij belangrijk? Hierover lees je ook meer in mijn blog ‘Een opleiding tot Virtual Assistant, welke kies je?.

Ben je benieuwd of de training Droomleven als VA bij jou past?

Lees dan op deze pagina alles over mijn VA training. Voel je enthousiasme, maar ook nog veel twijfels (die bekende beren op de weg, I know)? Bekijk dan eerst eens mijn gratis Masterclass om erachter te komen of het VA vak echt bij jou past!