Wat doet een Virtual Assistant

Wat doet een Virtual Assistant?

Benieuwd wat een Virtual Assistant doet? Ik leg het je uit!

Misschien heb je weleens van de term Virtual Assistant gehoord, afgekort ook wel VA genoemd. Klinkt fancy toch? 😉 In dit blog leg ik je uit wat een Virtual Assistant precies is en doet.

Allereerst de basis: een Virtual Assistant is een zelfstandig ondernemer die andere ondernemers op afstand ondersteunt bij allerlei werkzaamheden. Dat kunnen uitvoerende werkzaamheden zijn, maar ook meedenken op strategisch niveau en in veel gevallen is de Virtual Assistant echt de rechterhand van de ondernemer. Ze voert uit, denkt mee, denkt vooruit en lost problemen op voordat de ander ze ziet.

Dit doet een VA vaak voor meerdere ondernemers tegelijk, bijvoorbeeld:
– 4 uur per week voor opdrachtgever 1
– 6 uur per week voor opdrachtgever 2
– 10 uur per week voor opdrachtgever 3

Ze voert de werkzaamheden op afstand uit, vaak vanuit haar eigen huis. Een VA is voor een ondernemer dus een flexibele oplossing als hij/zij net een paar handjes tekort komt, maar nog niet toe is aan de stap om werknemers in dienst te nemen. Zo kan de ondernemer zich volledig focussen op zijn werk waar hij goed in is en overige zaken uitbesteden zonder financiële risico’s.

Het resultaat? Meer tijd, rust en ruimte voor groei!

Benamingen voor Virtual Assistants

Laten we eerst even de benamingen op een rij zetten, want net als de werkzaamheden van een VA is ook de benaming heel divers! Het vak is overgewaaid uit Amerika, daarom gebruiken veel mensen de Engelse term Virtual Assistant of afgekort VA. Maar je hoort ook regelmatig de volgende benamingen:
– Virtueel Assistent
– Online Assistent
– Online Business Manager
– Virtual Professional

En er zijn nog veel meer benamingen. Net zo divers zijn de verschillende type VA’s en de werkzaamheden die zij uitvoeren.

Welke type Virtual Assistants zijn er?

Het mooie aan het VA vak vind ik de diversiteit, iedereen is anders en niemand biedt precies hetzelfde aan. Dat komt omdat het werk zo persoonlijk is, dus als VA geef je ook echt een persoonlijk stukje mee in je werk. De persoonlijkheid en expertise maken de VA! Zo ben ik bijvoorbeeld gek op organiseren, plannen en structuur aanbrengen. In combinatie met mijn verantwoordelijkheidsgevoel, leergierigheid en plezier om anderen te helpen geeft dat een uniek aanbod! En zo is iedere VA en haar aanbod dus uniek!

Daarnaast kun je de type VA’s ook onderverdelen in de diensten die zij aanbieden. Iedere VA ondersteunt weer bij andere werkzaamheden, want we doen enkel waar we heel goed in zijn én veel plezier in hebben! 😉

Als we het onderverdelen in veelvoorkomende type VA's, dan zien we bijvoorbeeld:

– Secretariële – & organisatorische VA
– Online marketing VA
– Creatieve VA
– Administratieve VA
– Technische VA
– Allround VA

Maar er zijn nog veel meer type Virtual Assistants! Daarnaast groeit het VA vak ook mee met de persoon. Zo begon ik met secretariële – en organisatorische ondersteuning en voegde ik later ook e-mailmarketing en technische ondersteuning toe aan mijn aanbod. En in het begin bood ik ook het maken van websites aan, dat doe ik inmiddels niet meer. Dat vind ik het fijne van het VA vak, je kunt het helemaal aanpassen aan jouw wensen!

Welke werkzaamheden voert een Virtual Assistant uit?

Omdat er zoveel verschillende soorten Virtual Assistants zijn lopen de werkzaamheden ook heel erg uiteen. Bij een secretariële – & organisatorische VA kun je denken aan werkzaamheden als agendabeheer, mailbeheer en organisatorische taken. Een online marketing VA kan bijvoorbeeld marketingstrategieën bedenken en uitvoeren. En een technische VA richt bijvoorbeeld systemen in en koppelt deze aan elkaar. Daarnaast is er ook nog de allround VA, deze voert meerdere type werkzaamheden uit.

In onderstaand overzicht vind je nog meer voorbeeld werkzaamheden van meerdere type VA’s:

Voorbeeld werkzaamheden Virtual Assistant

Samenwerken met een Virtual Assistant of ook Virtual Assistant worden?

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden over het samenwerken met een VA? Vul dan dit formulier in met jouw wensen en behoeftes, dan breng ik je graag in contact met een van de vrouwen uit mijn team die bij mij de training tot VA gevolgd hebben. Ik heb zelf geen ruimte meer voor nieuwe opdrachten, maar er is altijd een goede match te vinden met iemand uit mijn team.

Ben je enthousiast geworden om óók Virtual Assistant te worden?
Dan help ik je hier graag bij! Met mijn training ‘Droomleven als VA‘ help ik jou in 3 maanden stap voor stap richting jouw droomstart als Virtual Assistant. Ik leer je in 12 modules alles over het opzetten van jouw bedrijf, strategieën om klanten te vinden (en nog belangrijker naar jou toe te laten komen), welke online tools je gebruikt als VA en nog veel meer. Kortom: alles wat je moet weten om succesvol aan de slag te gaan als VA! In de training ligt de nadruk op de praktische informatie, zodat je echt direct aan de slag kunt. Lees hier meer over deze training.