Werken als digital nomad Met deze beroepen kan het!

Werken als digital nomad? Met deze beroepen kan het!

Locatie onafhankelijk werken op een droomplek én een mooi inkomen verdienen?

Werken als digital nomad? Met deze beroepen kan het, lees in dit blog alles erover! Als digital nomad werk je online en locatie onafhankelijk. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt, zonder leeg te lopen op je spaarrekening. Want tijdens het rondreizen van de wereld verdien je gewoon een mooi inkomen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een laptop en internetverbinding. Wat kan je dan voor werk doen als digital nomad? Denk aan tekstschrijver, blogger, online marketeer óf Virtual Assistant!

Werken als digital nomad, hoe werkt dat?

Laten we eerst even beginnen bij het begin, wat is een digital nomad precies en hoe werkt dat in de praktijk? Een digital nomad is iemand die rondreist en tegelijkertijd inkomen verdient door online (digitaal) te werken. Digital nomads reizen vaak van de ene plek naar de ander (soms ook wat langer op een plek) en door het locatie onafhankelijk werken verdienen ze gewoon geld. Ideaal, want zo zie je dus veel van de wereld zonder dat je spaarrekening snel leegloopt!

Wat heb je nodig om te werken als digital nomad?

Zoals eerder gezegd heb je niet veel nodig als digital nomad, enkel een laptop en internetverbinding. En natuurlijk jezelf en bijpassend werk 😉 Want niet elk beroep kan online op afstand uitgevoerd worden. Sorry verpleegsters, huisartsen en al die andere enorm gewaardeerde beroepen! Nu denk je misschien “Ja, maar ik heb ook een beroep wat echt niet op afstand uitgevoerd kan worden”. Als dat zo is dan zijn er gelukkig meerdere opties om van werk te switchen, zodat je wél locatie onafhankelijk kunt werken. Ik neem ze met je door in de volgende alinea.

Werken als digital nomad? Met deze beroepen kan het!

Er zijn enorm veel opties qua werk wat je locatie onafhankelijk zou kunnen doen. Gelukkig is het tegenwoordig al steeds normaler om op afstand te werken (heeft de corona epidemie toch ook nog een voordeel) en ook online ondernemers nemen enorm toe. Hieronder noem ik een aantal voorbeelden van beroepen die je als digital nomad kunt doen:

 • Tekstschrijver (ben je goed in het schrijven van teksten? Dan kan je je eigen bedrijf als tekstschrijver beginnen en bijvoorbeeld opdrachten aannemen bij kranten/magazines of je kunt teksten schrijven voor bedrijven)
 • Blogger (heb je een grote passie of hobby? Ga erover bloggen en verdien daar geld mee door interessante samenwerkingen aan te gaan)
 • Online marketeer (heb je ervaring met marketing, dan kan je jezelf laten inhuren als online marketeer. Dan houd je je bijvoorbeeld bezig met marketing strategieën, analyses en e-mailmarketing)
 • Online coach (heb je ervaring met coaching? Dan kan je ook jouw coachpraktijk online uitvoeren, de sessies vinden dan online plaats)
 • Designer / grafisch ontwerper (ben je designer of grafisch ontwerper? Ook dan kan je jouw werk online op afstand uitvoeren. En waarschijnlijk krijg je tijdens het reizen ook nog eens extra inspiratie!)
 • Virtual Assistant (als VA ondersteun je ondernemers op afstand bij allerlei werkzaamheden, zoals mail- en agendabeheer, organisatorische werkzaamheden, maar ook creatieve-, technische – of marketing ondersteuning. Vaak ben je de rechterhand van de ondernemers, je voert uit, denkt mee en vooruit en lost problemen op voordat de ander ze ziet)

Er zijn natuurlijk nog veel meer opties, maar in dit blog wil ik je graag wat meer vertellen over de optie van Virtual Assistant. 

Digital nomad & VA : de ideale combinatie

Als VA kan je werkelijk overal werken, zolang je maar een laptop hebt met internetverbinding. Je hoeft nooit fysiek je opdrachtgevers te zien, alles kan op afstand afgestemd worden per telefoon, mail, WhatsApp of via Zoom. Daardoor is VA hét perfecte beroep om als digital nomad te doen. Terwijl jij de wereld rondreist en de mooiste plekken bezoekt reist jouw bedrijf gewoon met je mee! Ik kan inmiddels, na bijna 4 jaar werken als Virtual Assistant, zeggen dat het écht zo is! Ik heb dan niet rondgereisd, maar vanwege jarenlange chronische pijn kon ik geen kant op en heb ik tóch een succcesvol VA bedrijf opgebouwd met tevreden klanten die ik de eerste jaren nooit ‘in het echt’ heb gezien!

Heb je een opleiding nodig als VA?

Het voordeel van werken als VA is dat het een vrij beroep is, iedereen kan dit dus doen. Al is een training wel een goede voorbereiding hierop én geeft het veel meer kans van slagen! Er zijn tientallen mogelijkheden voor het volgen van een opleiding tot Virtual Assistant. De ene opleiding / training is nog uitgebreider dan de ander. En met prijzen variërend van € 1000,- tot zelfs ruim € 7000,- is ook dat een enorm verschil. Ik kies er heel bewust voor om de prijs voor mijn VA training Droomleven als VA betaalbaar te houden, want uiteindelijk draait het om jou en heb je enkel de praktische informatie en persoonlijke begeleiding bij de opstart nodig.

Welke  training moet je dan kiezen? Ik help je op weg in het blog ‘Een opleiding tot Virtual Assistant, welke kies je?’

Inmiddels werk ik al een aantal jaar (sinds 2019) als Virtual Assistant en het is echt het leukste beroep wat er is! En het is ook nog eens hét beroep van de toekomst. Het staat zelfs op plek 21 van meest toekomstbestendige beroepen volgens NationaleBeroepengids.nl.  Je bereidt je dus alvast voor op de toekomst door nu de overstap te maken naar het VA vak. En tegelijkertijd is dit dé kans om ook nog eens locatie onafhankelijk te kunnen werken!

Moet ik dan altijd blijven rondreizen als digital nomad?

Nee, zeker niet. Wellicht reis je langs een plek waar je blijft hangen. En als je jouw huis in Nederland gewoon aan wilt houden dan kan dat natuurlijk. Dan ben je een soort ‘digital nomad-light’ ;). Misschien vind je het gewoon fijn om een aantal keer per jaar kort in het buitenland te verblijven. Dan verhuist je werk gewoon gemakkelijk met je mee. Maar ook als je totaal niet deze ambitie hebt brengt werken als VA alsnog veel voordelen met zich mee. Zo ben ik niet van plan om digital nomad te worden, maar geniet ik wel van alle voordelen van het locatie onafhankelijk werken op mijn voorwaarden. Zo werk ik alleen onder schooltijd, kan ik altijd zelf mijn zoontje naar school brengen en ophalen, werk ik alleen met de allerleukste mensen samen die mij energie geven en verdien ik ook nog eens een mooi inkomen, meer dan in loondienst. En dat terwijl ik nog nooit zoveel vrijheid heb ervaren. Dus wat je plannen ook zijn, veel rondreizen of niet. Je hebt als VA in ieder geval alle ruimte om jouw leven zo in te delen zoals jij graag wilt.

Wil je ook starten als Virtual Assistant, maar twijfel je nog? Ik help je op weg in mijn blog ‘7 redenen om te starten als Virtual Assistant’. Klik hier om het te lezen.

Meer weten over starten als Virtual Assistant?

Nog even kort op een rij, als zelfstandig VA kan je dus alle kanten op (letterlijk en figuurlijk) en draait het echt om jou! Waar word jij blij van? Hoe wil jij jouw leven inrichten op jouw voorwaarden? En hoe ga jij jouw unieke talenten inzetten om anderen te helpen?

Een aantal voordelen van werken als VA:

 • Als Virtual Assistant werk je online, waar en wanneer jij wilt
 • Je doet alleen nog werk waar je enorm blij van wordt
 • Je hebt enorm veel afwisseling en blijft jezelf continue ontwikkelen
 • Je gaat minder werken, maar meer verdienen
 • Je wordt oprecht gewaardeerd voor wie je bent en wat je doet
 • Je hebt meer tijd voor jezelf (en je gezin)
 • Je kunt overal ter wereld werken, dus ook als digital nomad terwijl je de wereld rondreist

Gratis Masterclass om te starten als digital nomad VA

In mijn gratis Masterclass ‘In 8 stappen naar jouw droomleven als Virtual Assistant’ vertel ik jou nog meer over werken als VA en welke 8 belangrijke stappen je kunt zetten om jouw droomleven als (reizende) Virtual Assistant te beginnen.

Na deze masterclass kan jij concrete plannen maken voor de start van jouw eigen bedrijf als Virtual Assistant! Boek dat ticket maar alvast, want jouw droom om als digital nomad te werken en reizen gaat uitkomen!

Schrijf je nu gratis in en ontvang direct de link naar de masterclass in je mail. Je bent super welkom!